torsdag 17 mars 2016

Estrar 15/3-16

Estrar 15/3-16                                                

Uppgift

Uppgiften var att se hur doften blir om vi blandar syror med olika sorters alkoholer.

Syfte

Veta vad estrar är, hur de framställt och hur de luktar.

Material

3st Provrör
Bägare
Provrörsställ
Ättiksyra
Smörsyra
Etanol
Propanol
Kristallisationsskål
Skyddsutrustning
Koncentrerad svavelsyra

Utförande

1.         Skriva siffror på provrören.
2.         Hälla i ättiksyra och etanol cirka 2cm var i det första provröret.
3.         Hälla i ättiksyra och propanol cirka 2cm var i andre provröret.
4.         Hälla i smörsyra och etanol cirka 2cm var i tredje provröret.
5.         Hämta en bägare och hälla i hett vatten och sedan ställa de tre provrören i bägaren.
6.         Efter ett par minuter, häll i koncentrerad svavelsyra för att skynda processen.
7.         Ta fram kristallisationsskål och hälla i ljummet vatten och hälla i ett provrör var för att sedan dofta hur det luktar.

Hypotes

Jag tror att estrar kommer att lukta gott och sött eftersom estrar tillverkas ibland annat i godis och läsk.

Resultat

Provrör
Syra och sprit
Lukt
Provrör 1
Ättiksyra och etanol
Svagnagellackdoft
Provrör 2
Ättiksyra och propanol
Luktar lite åt frukthållet med blandning av bensin.
Provrör 3
Smörsyra och etanol
Luktar godis. (skummtomtar)


Slutsats

Min hypotes stämde delvis. Provrör 3 och två stämde bra med min hypotes. Att det skulle lukta gott och åt ”godis” hållet. Det gjorde det också.

När man blandar en alkohol med en syra och de reagerar så bildas det estrar. För att vi skulle skynda på processen så tillsatte vi svavelsyra som i detta fallet är en katalysator.Katalysator är en reaktion som gör att processen går snabbare utan att den själv förändras. Det innebär att den hjälper molekyler av alkohol och karboxylsyra att binda sig med varandra. Men dock så försvinner aldrig svavelsyran.

Felkälla: Man kan vara sjuk den dagen och därför är det svårare för en att förstå lukterna. En annan felkälla kan vara att man häller i svavelsyran exakt efter det hetta vattnet vilket kan kanske förändra doften. Också om man häller i mer alkohol än syra. Det kan kanske förändra doften än vad den egentligen skulle ha doftat.


Användning av estrar: Det används som fruktsmak, till godis och läsk. Dessutom till nagellacksborttagning bland annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar