söndag 7 februari 2016

Sinnelagsetiken

3. Vad skiljer plikt- och konsekvensetik från varandra?
Pliktetik är att man följer lagarna, vad man skall göra. Konsekvensetik är att man ser vad för konsekvenser det kan föra.  

6. Använd både plikt- och konsekvensetik och resonera om vad som kan vara rätt och vad som kan vara orätt i följande fall …
  1. att behålla pengar som man hittar på marken.
  2. att inte tala om var man har varit någonstans för sina föräldrar.
  3. att säga till en person att man inte vill träffa honom eller henne.

a.          Enligt pliktetiken bör man inte ta upp pengar som man hittar på marken. För att det inte tillhör en själv. Konsekvenserna kan vara att personen senare kommer tillbaka för att hitta pengen men hittar inte. Om det är en stor summa så blir det dessutom bara sämre för en själv för att personen har förlorat mycket pengar. Det är inte olagligt att ta pengarna men om det är en plånbok så är det en helt annan sak.

b.         Enligt pliktetiken borde man berätta för sina föräldrar vart man har varit, för att det är dåligt att ljuga. Konsekvenserna kan vara att det händer något och föräldrarna vet inte vart barnet är.  Det kan också börja ske bråk mellan familjen. Men man kan också hamna illa ut även om man säger sanningen. Eftersom föräldrarna kanske inte vill  att man ska hänga med vissa personer för att de ställer till väldigt mycket bråk t.ex.

c.          Man borde berätta för vännen att man inte vill träffa den personen enligt pliketiken. För att det är dåligt att ljuga om man egentligen inte vill träffa den personen. Konsekvensetiskt så kan vännen bli sårad om man inte säger att man vill träffas. Det kan också leda till att personen tror att man inte gillar personen och man blir ovänner.


7. Beskriv ett etiskt dilemma i vardagen och visa hur det kan lösas med hjälp av situationsetik. Använd ordet information i ditt svar.
En situationsetik kan vara att jag ska köpa gå och handla och hittar en tröja och ett par byxor. Båda kostar lika mycket men jag kan bara köpa en av de. Eftersom jag har inte råd med de båda så måste jag välja en av dem. Därför väljer jag byxorna eftersom jag behöver byxorna mer än vad jag behöver tröjan.

8. Beskriv ett etiskt dilemma där olika värderingar gör det svårt att hitta en lösning. Använd ordet pliktkonflikt i ditt svar.
En 24 årig kvinna är gravid i snart den artonde veckan. Det är mannen och kvinnans första barn och de båda två vet att barnet kommer att bli handikappat. Mannen vill ha kvar barnet men det vill inte hon. Eftersom hon tycker det kommer bli svårare att försörja barnet. Detta är sista veckan för barnet att kallas foster. Dvs det är försent att göra abort om en vecka.

Enligt konsekvensetiken bör hon göra det som är bäst för familjen. För att hon tycker att det kommer bli svårt att försörja barnet, så borde hon göra abort.
En pliktetik är att behålla barnet eftersom fortfarande om det är ett foster så är det ett liv i mammans mage.

9. Beskriv hur ett samhälle skulle se ut där alla levde efter den gyllene regeln.
Om samhället skulle gå efter gyllene regeln så skulle samhället vara fridfullt. Om vi hade gått efter gyllene regeln så skulle samhället vara väldigt bra. Som bland annat att behandla varandra likadant. Som man själv vill behandlad. En stor sak skulle kunna vara att ge pengar till tiggaren. Att ge komplimanger till folk och inte såra någon. För man vill ju inte själv bli sårade. Att man ska sprida och säga saker som man själv vill höra och att bli behandlad. Folk hade varit mycket bättre mot varandra. Mobbningen skulle inte ha funnits. Kriminalitet och krig skulle inte finnas. Samhället skulle kunna se väldigt bra ut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar