måndag 8 februari 2016

Plikt och konsekvensetiken

Etisk fråga
Ja, enligt
konsekvensetiken
Nej, enligt
konsekvensetiken
Ja, enligt
pliktetiken
Nej, enligt
pliktetiken
För eller emot strängare straff för mord?
Det är stränga straff som har gjort att människor har förstått att de inte ska använda våld. När man är i fängelset så får man rehabilitering och man är i fängelset för att kunna få ett par års chans att kunna förändra sig själv.
Strängare straff leder inte till färre mord. Bara för att man är i fängelset så betyder det inte att personen ändras som person.
Det är en regel att inte döda någon. Den lagen är allvarlig och det betyder att man som person inte får mörda någon. Detta leder till att man har begått ett väldigt stort brott vilket gör att man förtjänar ett mycket hårdare straff.
Straff ska som regel vara så milda som möjligt för att brottslingar ska få chans att bli bättre människor.
Ska skolans ordningsregler om klotter alltid användas?
Fler skulle kunna börja klottra om regeln inte alltid används.
Elevers svårigheter med föräldrar kan lösas om problemen blir kända.
Vissa elever kan få ännu värre problem med sina föräldrar om klottret blir känt.
Det finns folk som hela tiden vill leka med skolans regler och om ordningsreglerna väcks så kan det hända att flera folk försöker använda klotter.
Alla regler måste
följas. Ett brott mot skolans ordnings­regler måste få följder. Läraren måste på något sätt ta tag i det och prata med elevens föräldrar ang detta.
Barns rättigheter går före alla andras enligt FN:s barn­konvention.
Ska man tala om för läraren att någon fuskar på ett prov?

Ja, eftersom personen kan råka illa ut om den fortsätter med att fuska på prov hela tiden.
 Nej, man kan bli ovän med personen och anses som taskig. Dessutom kan det också leda till att det blir bråk med föräldern om den får reda på det.
 Egentligen bör man inte fuska på ett prov. Därför är det enligt pliktetiken rätt att säga det till läraren.
Nej för att det finns mågot tvång på att berätta för läraren.
Ska man svara ärligt att man tycker att kompisens tröja är ful?
 Ja, eftersom personen kanske frågar om den är bra eller inte.
 Nej, eftersom det skulle kunna göra så att man sårar sin vän. Dessutom bör man inte kommentera om vad personen bär.
 Ja enligt pliktetiken bör man inte säga till sin kompis att tröjan är ful eftersom det helt enkelt sårar en. Man ska inte ljuga
Nej enligt pliktetiken bör man vara ärlig mot sin vän.
Det är okej att ljuga, en vit lögn.
Ska de som inte samlat ihop pengar få följa med på tränings­­-
läg­ret nästa sommar?
 Ja, eftersom alla har rätten till att kunna gå på träningslägret för den kanske inte har råd men vill jättegärna.
 Nej, eftersom de alla andra har betalat men den andra har inte gjort det. Det leder till att det blir orättvist.
 Ja enligt pliktetiken så får alla folk komma på träningslägret eftersom alla får ta den chansen även om man kanske inte har råd.
Alla har olika förutsättningar.
 Nej enligt pliktetiken bör man betala för träningslägret och de som inte har köpt bör då inte komma. Det blir orättvist.
Ska man ge pengar till någon som tigger på gatan?

 Ja, man bör ge pengar till folk som behöver det och de som
De har nt råd att försörja sig.
Nej enligt pliktetiken. Tiggaren kan ljuga om vad den ska göra med pengarna, använder det till något annat.
 Ja enligt pliktetiken bör man ge pengar till en person som behöver det och försöker att tigga för det är ens enda sätt.
De som har det sämre bör man hjälpa.
 Nej enligt pliktetiken. Eftersom man är inte tvungen att göra det. Det står ingenstans att man ska göra det.

                                                                  


söndag 7 februari 2016

SO etik och moral egna åsikter

1.    Du märker att en av dina klasskamrater fuskar på ett prov. Ska du tala om det för läraren?
Jag skulle inte berätta det till min lärare eftersom det skulle kunna leda till många konsekvenser. Som bland annat att min vän blir arg på mig för att jag säger det till läraren. Dessutom leder det till att vi bråkar om det och det leder till att vi blir ovänner. Jag skulle själv aldrig berätta det på grund av hur många konsekvenser det leder till. Men dock så skulle jag ändå vilja berätta det ibland för att om vännen fuskar och om den får bra på provet men inte alls är på den nivån. Då vinner den personen inte på det.

2.    En kompis har köpt en ny tröja som du tycker har en ful färg. Ska du svara ärligt eller inte när kompisen frågar vad du tycker om den nya tröjan?
Själv bryr jag mig inte alls om vad en person har på sig. Men om jag nu tycker att den inte är så fin så säger jag ändå något positivt. Om jag nu tycker att den är ful så skulle jag inte ens behöva kommentera om vännen nu inte frågar om det. Men även om den nu är hur ful som helst skulle jag säga att den är fin. Eftersom alla har olika stilar och att kommentera om något som jag inte gillar men den andra gillar är bara onödigt. Dessutom skulle personen bara bli ledsen och kanske sluta använda tröjan för att någon har kommenterat att den är ful.

3.    Ditt fotbollslag har samlat ihop pengar men alla har inte hjälpt till lika mycket. Ska de som knappt gjort något få följa med på träningslägret i sommar?
Jag tycker själv att personen som inte har hjälpt till lika mycket bör komma med. Den har i alla fall varit med och hjälpt till. Bara för att personen inte har hjälpt lika mycket betyder det inte att personen inte får. Dessutom försöker fotbollslaget att tjäna in tillsammans och det betyder att alla bör följa med. Sedan så kanske finns det anledningar till att personen inte har hjälpt till lika mycket. Som att den har skadat sig, varit sjuk, upptagen eller något sådant. Men eftersom eleven har i alla fall varit med och hjälpt till lite i alla fall så borde den garanterat komma. Alla har olika förutsättningar.

4.    Du passerar förbi en kvinna som tigger pengar. Du har fem kronor som du inte behöver just nu i din ficka. Ska du ge bort pengarna eller inte?

Eftersom jag inte behöver den just nu så skulle jag kunna ge fem kronan till tiggaren. Eftersom om jag inte behöver den så kan jag ändå ge pengen till tiggaren som försöker samla inte lite pengar. Det är inte så viktigt med att spara en femkrona eftersom med en femkrona kan man inte köpa mycket. Därför är det bara bättre att ge det till en tiggare nu när man ändå har stött på en när man har femkronan i sin ficka.