Fråga 1
Det började med en myt som sägs att Romulus och Remus blev uppfostrade utav en varg. Dessutom så fanns det flera myter då Romulus grundade staden Rom år 750 f.Kr. Dessutom var staden uppkallad efter honom. Troligtvis har Romulus aldrig funnits på riktigt men det finns massor med sagor och myter om honom. Det året de bestämde att staden skulle byggas var också den tidpunkt då också startpunkten för den romerska tideräkningen grundades.
Men nu så har det kommit flera vetenskapliga förklaringar till varför en stad växte fram denna tidpunkt. Det berodde på att området vid Tibern hade en väldig bra plats för handel. Det passade bra för handel för att det var bördigt jord, bra fiske, man slapp bygga broar det gick dessutom också att segla på Tibern med rätt så stora skepp. Man använde också skepp för historiska städer som log vid floder och längst kusten. Det var lätt att ta sig dit och lätt att ta sig därifrån. Det fanns kullar runt staden så det var lätt att kunna fly ifall man blev attackerad. Tillsist blev det en samlingsplats, folk som samlades kom ifrån både söderifrån och även norrifrån.
De romerska rikets köpmän kontrollerade efter alla krig handeln, i det nuvarande landet Tunisien fanns den största men också mest moderna statsstaten som fenicierna hade byggt som hette Karthago. Namnet puner kommer ifrån romarna som kallade Karthagos invånare för puner. Varför de krigade var för att de ville veta vem som skulle ha makten över de västra Medelhavet. Det första puniska kriget började år 264 till 241 f.Kr på Sicilien. Det andra puniska kriget var år 218 till 201 f.Kr det började i Spanien där både romarna och kartagerna försökte ta kontroll över handeln. Det tredje puniska kriget var år 149 till 146 f.Kr Tillsist erövrade Romarna Karthago och förstörde staden. Då hade romerska riket all makt över västra Medelhavet. Det puniska kriget var ett väldigt långt serie krig mot de andra folkslagen på den italienska halvön som staden Rom långsamt började att förvandlas till ett sammanhållet rike.
Fråga 2
Romarriket var väldigt mångkulturellt i början, till en början var det förbjudet att vara kristen. De tog gudar ifrån Grekland och även Egypten och sedan gjorde de det till sina egna t.ex Zeus till Jupiter. I romarriket pratade de latin. I början utav 300-talet var runt 15% av romarriket kristet. Romarna gick från att bli polyteism (tro på flera gudar) till att bli monoteism (till att tro på bara en gud). Kejsaren Konstantin godkände kristendomen till en statsreligion. Han bildade Konstantinopel som är dagens Istanbul. Pontifex Maximus var den största prästen
Fråga 3
Kungadöme
Från början var Rom ett kungadöme. Men på 500-talet f.Kr tröttnade romarna på att styras av kungar som gjorde något annat än att tänka på deras egna makt.
Republik
Cirka år 500-14 f.Kr ersattes Monarkin till en republik. Men fortfarande utvecklades inte Rom till en demokrati som Athen. Det var också en anledning till att de rika och mäktiga romarna hittade ett sätt att köpa proletärernas och andra fattiga medborgares röster.
Kejsare
Det sista styrelseskicket var kejsare romarrikets framtid hänge på kejsare om de gjorde kloka beslut kunde det gå bra. Men en del av kejsarna fick ryktena om att de var galna opålitliga som t.ex kejsarna Nero och Caligula. Många av de onda och opålitliga kejsarna blev mördade och styrde de inte speciellt mycket. Det fanns även goda kejsare som t.ex Hadrianus och Trajanus och de fick styr riket en lång tid. Man valde två kejsare för att en av de skulle inte få så mycket makt.
Fråga 4
De flesta folket som blev besegrade drabbades hårt av den romerska erövringen. Några av de fick inte ens bo kvar efter krigen. Alla invånaren som fortfarande levde fördes bort när storstaden Karthago hade förstörts. När Karthago hade förstörts upphörde den feniciska kulturen nästan helt och hållet. Det andra erövrade folket som etruskerna fick det också svårare att besvara och även utveckla språket och deras kultur.
De flesta romarna bodde på landet. Några av bönderna hade små gårdar som de försörjde familjen med mat. De som arbetade på de gårdar var slavar. Längst ned i Rom fanns det de fattigaste medborgarna som kallades proletärer för att de inte ägde något. Köpmännen och hantverkaren hade det lite bättre. Deras liv var väldigt hårt, de började att arbeta så fort solen gick upp. Överst i det romerska samhället fanns det en liten rik överklass. Dem levde i stora palatsliknande hus där många husslavar utförde alla vardagliga arbeten.
Fråga 5
För runt 2000 år sedan var Rom en verklig storstad med runt en miljon invånare. En romersk författare som hette Juvenalis skrev att han hade svårt att sova för alla dragkärror som bullrade på de stensatta gatorna. Han skrev också att i Rom är nattsömnen endast för dem rika det klagade han på. Han menade att de rika kunde bo en liten bit från dem trafikerade gatorna.
400 år senare blev staden Rom en väldigt övergiven stad. Och Juvenalis levde mellan år 60 och år 135 e.Kr. Dem stora templen och stadens mitt var helt övergivet. Många hade förklaringar till detta som bland annat att romarna gjorde sig beroende utav gratis arbetskraft. När de arméerna inte lyckade erövra så fick de heller inte fram några nya slavar. Det slutade med att slavar och varor blev allt mer dyrare och en ekonomisk kris uppstod i riket. En annan förklaring handlade om politiken. När all makt bar samlad hos kejsaren hängde besluten bara på hur han var som person. En tredje förklaring var att romarriket angreps från många olika håll samtidigt som bland annat från perser ifrån öster och germanerna i norr.
Några av de kulturarv vi har kvar är Konstantinopel som är dagens Istanbul, det överlevde i ytterligare 1000 år. I Istanbul finns det många spår från den romerska antiken och i stora byggnader och ruiner. Det finns dessutom andra nuvarande storstäder som bland annat Paris, London, Wien och Köln grundades/byggdes också utav romerska stadsplanerare. Ett annat kulturarv är latinet. De använde latin väldigt ofta som bland annat präster, läkare i hela världen. Latinet utvecklades under medeltiden och framåt och då uppstod romanska språken som Italienska, franska, rumänska, portugisiska och spanska.
Kejsaren Augustus menade att hans egna makt över världen skapade den romerska freden som fick heta pax romana. Organisationer som FN och EU har tankar om att att alla ska människor ska leva i en värld utan krig. Den moderna skiljer sig lite på den avgörande punkt från det antika.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar