Folket - Kvinnor
I antikens Grekland styrdes hemmen utav kvinnor. Kvinnorna var helt uteslutna ifrån medborgarskap, de kunde ej vara medborgare. Under 400-talet skulle kvinnor synas så lite som möjligt och de hade ingen del i det demokratiska livet. Kvinnor gjorde aldrig krigstjänst, talade aldrig i domstolar och deltog aldrig i politiska beslut.
I romarriket fanns det kvinnliga gladiatorer, men omkring 200 e.Kr var kamp mellan kvinnor förbjuden. Romerska staten gav inte kvinnorna några rättigheter alls. Det var inte jämställt i romarriket men kvinnor hade det friare i romarriket än de hade det i antikens Grekland.
Romarriket och antikens Grekland var inte helt lika, det fanns flera skillnader mellan dem. Kvinnorna var helt uteslutna i demokratin i antikens Grekland men i romarriket fanns det t.ex kvinnliga gladiatorer, men sedan blev det förbjudet. Dock var Romarriket friare när det kom till kvinnor och därför finns det några skillnader mellan antikens Grekland och Romarriket.
Jämförelse med nutid:
Jätte mycket har ändrats om kvinnornas rättigheter i alla fall skillnad på förr. De flesta länder är jämställda. Kvinnor och män är på samma nivå. Förr kunde inte kvinnorna rösta och inte vara medborgaren. Nu idag så går det för kvinnorna att ha möjlighet för både. Det är bara positivt att det har ändrats genom åren. I Romarriket och även antikens Grekland så var det inte alls jämställt men nu idag om man jämför med Sverige så är det inte alls likadant som det var för länge sedan.
Egen analys:
Kvinnorna i Romarriket hade det på något sätt friare än vad antikens Grekland hade det. Det var fortfarande inte jämställt i romarriket eller varken antikens Grekland men t.ex i romarriket fanns det kvinnliga gladiatorer ett tag men sedan ändrades det. Men i antikens Grekland var det aldrig jämställt, kvinnorna hade aldrig någon makt eller rättare sagt aldrig fått vara eller också hur de skulle bete sig i antikens Grekland. Fortfarande var det ju inte heller jämställt i Romarriket heller. Men dock hade kvinnorna något friare samhällsställning än i den antika grekiska kulturen.
Religion
Grekerna trodde att det fanns många Gudar. Det var vanligt i Grekland att invånarna i en statsstat uppfattade en särskild Gud eller gudinna. De Grekiska religionerna var polytiestiska. Varje stad hade sina egna särskilda skyddsgud/gudinna. Efter ett tag tog kristendomen över vid slutet av 300 talet e.Kr. Några av de stora Gudarna var som bland annat Zeus, Hera, Poseidon, Apollon osv.
Romarriket var väldigt mångkulturellt i början, till en början var det förbjudet att vara kristen. De tog gudar ifrån Grekland och även Egypten och sedan gjorde de det till sina egna t.ex Zeus till Jupiter. I romarriket pratade de latin. I början utav 300-talet var runt 15% av romarriket kristet. Romarna gick från att bli polyteistisk (tro på flera gudar) till att bli monoteistiska (till att tro på bara en gud). Kejsaren Konstantin godkände kristendomen till en statsreligion.
Jag tycker att romarrikets religion och den antika Greklands religion är på något sätt likadant. Det finns inte så många skillnader bland romarriket och antika Grekland. De båda var polyteister från början och sedan blev de båda monoteister då de började tro på bara en gud istället. Både romarriket och antikens Grekland blev till slut kristet. Därför är det ganska många likheter bland romarrikets och den antika Greklands religion, kultur. Dock var romarriket väldigt mångkulturellt vilket antikens Grekland inte var.
Jämförelse med nutid:
Idag så tror jag inte att många personer tror på flera gudar samtidigt. I slutet så var både Romarriket och antikens Grekland kristet och fortfarande är dem länderna kristna. Kristendomen har spridits över hela världen och själva Sverige är ett kristet land. När man kommer till religionen och jämför den från då så ser det nästan likadant ut för att de religionen används än idag. Religionen har utvecklats som att den t.ex har spridit sig. Det har dessutom blivit många fler människor som tillhör denna religionen idag.
Egen analys
Romarriket var väldigt mer mångkulturellt än vad antikens Grekland var. Men dock var antikens Grekland inte det. I romarriket var det helt förbjudet att vara kristen ett tag. Men efter ett tag var det inte förbjudet längre för att kejsaren Konstantin godkände Kristendomen. Men antikens Grekland var det inte direkt helt förbjudet. Men i början utav 300 talet var 15% av romarriket kristet. Romarna tog ifrån gudar ifrån olika länder som Egypten och Grekland. Sedan tog de dem och bytte ut de till sina egna och bytte ut namnen på de. T.ex Zeus till Jupiter. Varför de gjorde det var för att Romarriket ville ha en större makt och försöka bygga upp själva romarriket så därför bytte de ut namnen.
Kultur
De grekiska bokstäverna är ett kulturarv. Det är dessutom demokrati och filosofi.
Man kan lägga märke till demokrati världen över och inte bara i t.ex Sverige. Grekerna och romarna startade inte kulturen i Europa. De antika grekernas kultur påverkade de andra folket som litteratur, filosofi, religion, politik, teater och idrott.
Ett grekernas kulturarv/som de hade var som bland annat filosofin, det finns massor med människor som idag använder sig utav filosofi. Under antiken i Grekland var det politiskt splittrat av mängder utav statsstater som fungerade som självstyrande småriken. De grekiska statsstaternas hade en delvis gemensam kultur som gav de alla en grekisk identitet. Några av de grekiska kulturen bestod utav bland annat grekisk mytologi, litteratur, teater, konst, idrott och filosofi.
De romerska kulturen var influerad av den grekiska kulturen. Det grekiska kulturarvet fördes vidare till romarna. Romarriket var väldigt kulturellt. Romarna ville vara mer som grekerna, grekernas gudar fick nya namn som var romerska namn.
Det fanns både likheter och skillnader i den grekiska och romerska kulturen. Den grekiska kulturen var mycket större än den romerska. Romarna ville vara mer som grekerna då de bytte ut namnen på de grekernas gudar till romerska namn. Grekerna hade en större makt när det kom till kulturen.
Jämförelse med nutid:
Utav kulturen har det blivit massor med kulturarv och därför så finns det massor med saker som vi än idag använder som kommer ifrån antiken. De grekiska bokstäverna är ett kulturarv. Det är dessutom demokrati och filosofi. Demokrati är viktigast i dagens Sverige. Man kan lägga märke till demokrati världen över och inte bara i Sverige. Vi har demokrati i Sverige så att vårt land kan vara rättvist, att ha val och rösta på de personer man vill valfritt. Dessutom att ha rätt till att säga sina åsikter. Dessutom vissa av de Grekiska bokstäverna som finns använder vi i Sverige än idag. Vi har bokstäver så att vi kan kommunicera med folk och få kontakt med folk. Deras bokstäver har utvecklats men några av de bokstäver som fanns har vi använt oss utav. Sverige har dessutom ärvt som t.ex filosofin, det finns massor med människor som idag använder sig utav filosofi. Många läser om det när de kommer till gymnasiet, universitet.
Egen analys:
Kulturen i både romarriket och i antikens Grekland blev väldigt stort. Speciellt antika Grekland. Kulturen som de hade var som bl.a teater, idrott, filosofi och demokrati. De kulturarven har blivit väldigt stora och vi använder de idag väldigt mycket. Kulturen i bl.a den antika Grekland blev väldigt stort som t.ex Bokstäverna, teater osv. Kulturen spred sig över hela världen och därför började folket använda det. Romarna började att försöka få den makten och ta ifrån den ”kulturen” ifrån Grekerna. Romarna ville vara mer som grekerna för att grekerna hade en större makt och därför tyckte de att det kanske kunde påverka de på något sätt.
Politik
Filosofen Aristoteles menade och trodde att det fanns fyra olika politiska system bland de grekerna. En del utav statsstaterna var monarkier. Förr så fanns det fler än 1500 olika grekiska statsstater som var och en styrdes med deras egna lagar, traditioner osv.
De styrdes utav en kung som ärvt makt av sin far. Och de andra var aristokratier.
I tyrannier fanns det alltid en ensam härskare som hade tagit makten olagligt med bland annat våld eller blivit utnämnd. I demokratier var det folket som styrde gemensamt med varandra. Ordet demokrati kommer från de grekiska ordet demos som betyder folk och Kratia som betyder styrelse.
Några likheter med demokratin i Athen och modern demokrati är att alla medborgaren hade en röst var. Det var dessutom ingen skillnad om man var rik eller fattig. För att kunna rösta så måste man vara medborgare, kvinnor kunde ej vara medborgare. Ofta använde de handuppräckning för att räkna röster. För att räknas som medborgare var man tvungen att vara född I Athen och den familj man tillhörde behövde dessutom ha bott i Athen i flera generationer. När de hade en folkförsamling var nionde dag samlades medborgarna till ett stort möte utomhus vid en kulle so hette Pnyx.
Från början var Rom ett kungadöme. Men på 500-talet f.Kr tröttnade romarna på att styras av kungar som gjorde något annat än att tänka på deras egna makt. Cirka år 500-14 f.Kr ersattes Monarkin till en republik. Men fortfarande utvecklades inte Rom till en demokrati som Athen. Det var också en anledning till att de rika och mäktiga romarna hittade ett sätt att köpa proletärernas och andra fattiga medborgares röster. En gång var det ett inbördeskrig som då låg bakom den romerske konsuln som hette Julius Casear. Han arbetade för att få mer makt för sin egen del. Till slut lyckades han att bli utnämnd till diktator. När det gick rykten om att han skulle bli kung över romarriket så blev han mördad av sina motståndare år 44 f.Kr. När Rom var ett kejsardöme hängde romarrikets framtid på vem som skulle vara kejsare. Några av kejsarna tog kloka beslut men några var galna som kejsarna Nero och Caligula. De flesta onda kejsarna blev mördade. Men kejsarna som Hadrianus och Tarjanus var de som alltid fick ett gott ryckte och ansågs som de goda. Romarriket var en form av demokrati. Men fortfarande behandlade de alla olika. De rika kunde bara få bli invalda i senaten. Det krävdes att man ägde en stor förmögenhet. Kvinnorna hade aldrig rätt till att bli medborgare.
Det finns ganska många skillnader med Romarriket och antikens Grekland. En del statsstater var Monarkier i antika Grekland men i Romarriket var det bara ett litet tag. Från första början var Romarriket ett kungadöme och antikens Grekland var ett Monarki. Romarriket blev ett kejsardöme till sist men dock blev inte Grekland det. Dock kunde inte kvinnorna i Romarriket och dessutom i den antika Grekland att bli medborgare. Det var helt förbjudet.
Jämförelse med nutid:
Om man jämför demokratin idag och då så har det ju ändrats en hel del. Som att kvinnor har rätt till att rösta och säga vad de tycker, de får vara medborgaren. Idag så måste man inte till exempel behöva vara född i ett land och den familjen man tillhörde i borde ha bott i det landet i flera generationer. Så är det inte i Sverige. Därför har det utvecklats genom åren. Massor med saker har ändrats som att man inte står på en kulle och besluter saker, inte har handuppräckning för att rösta osv.
Egen analys
När Rom var ett kungadöme tröttnade romarna efter ett tag för att kungarna inte gjorde något annat än att tänka på deras makt. En gång när det var ett inbördeskrig där Julius Casear låg bakom så arbetade han för att få den makt han behövde för att ta över Romarriket så att de skulle leva i ett diktatoriskt land. Kvinnorna fick aldrig vara medborgare eller ha rätt att få rösta. Varför de inte fick göra det var för att de flesta tyckte att det var för få kvinnor som skrev i antikens Grekland. De flesta historiskt material är och var skrivet utav män. Därför var det lättare att beskriva hur männen såg på kvinnorna än att tala och om hur de själva uppfattade sitt liv.
ni suger
SvaraRaderaJag suger inte
RaderaNou
Raderaruttet
SvaraRaderaJÄVLIGT MÖGEL!
SvaraRadera0: MÖGEL?!
RaderaNice
SvaraRaderaballe
SvaraRadera