torsdag 29 januari 2015

Mein Haus

Hier ist mein Haus. Es ist rot und aus Holz. Das Dach is schwarz und aus Ziegel. Das Haus hat zwei Fenster und eine Tür. Im Garten ist ein Rasen und ein Blumenbeet.Vor dem Haus ist ein Briefkasten.

onsdag 28 januari 2015

Alternatvinklar



På flykt sammankoppling

När Jurek förlorade sin arm så tänkte jag på en bok som jag tidigare hade läst om. Jag minns inte vad boken hette. Men det var två syskon som bodde i Afrika, en av tjejerna råkade gå på en myna och därefter så dog ena tjejen och den andra förlorade sitt ben. 

När Jurek började att jobba hos en man som gav honom massor med örfilar om han hade gjort något som mannen reagerade på så har jag sett i verkligheten och i filmer. När jag var i Iran så såg jag massor med barn som försökte att jobba och snabbt blev slagna om dem hade gjort något fel. Dessutom har jag sett detta i filmer också, speciellt i filmer när det är baserat i ett väldigt fattigt samhälle. 


Jag har sett i många filmer när det är en familj som försöker att fly och då blir upptäckta. Det hände i början utav boken när Jurek försökte springa med sin mamma och pappa. Han och hans mamma blir upptäckta. Det var en film men istället är det en ganska stor familj som blir upptäckta och då så hamnar dem i fängelse. 

På flykt sammanfattning

Srulik, hans storebror Dawid och de andra i familjen ska fly från gettot och över till den Polska sidan där det tydligen är frihet och där man kan få tag på mat. Förr när tyskarna inte hade ockuperat Polen så bodde de i Blonie. Nu hade det gått 1,5 år sedan de var tvungna att flytta.
därifrån. För att komma till de andra sidan så var de tvungna att krypa genom hålet i muren. Först skulle Srulik och hans föräldrar gå genom hålet i muren. När de försökte att gå som om att de tog en promenad så kom det tre tyska soldater susande emot de med deras motorcyklar. Sruliks pappa kastar sig i diket mot vägkanten och de tar fast Strulik och hans mamma och kör iväg till Gestapo.

 Srulik och hans mamma var tillbaka till gettot. En dag när han skulle säga en sak till sin mamma så kunde han inte hitta henne. Hon var helt spårlöst försvunnen. Srulik såg ett par killar spela fotboll så han gick fram till de och undrade om han kunde vara med men även också hänga med de. De tyckte att det var okej att han kunde vara med dem. De skulle snatta ett par saker ifrån ifrån en affär. De började att skrika, de kastade en sten mot fönstret så Srulik kunde gå in. Först knöt han ett rep innan han skulle in genom fönsterhålet. När han var inne så hittade han bl.a cigaretter, korv. En dag hördes det skrik och rop, denna gången var det inte gettopoliserna som visslade utan folket. Srulik och hans vän Jankel gick till Yoyneh som var en skomakare och frågade om vad som hade hänt. Det var tydligen den judiska polisen som samlar ihop judar åt tyskarna och sedan sätter de dem på tåg. Yoyneh sa att de måste till den Polska sidan men Srulik hade redan prövat att gå över till den Polska sidan men tyskarna tog honom.


 Jankel sa att det stod flakvagnar innanför grinden och att de kunde gömma sig bakom soporna. När vagnen började att röra på sig så såg bonden att Srulik hade gömt sig. Hans vänner kunde han inte hitta för att den tyske soldaten och den polske polisen såg de andra och tog dem. För första gången fick Srulik rida på en häst och bonden försökte inte skada honom. När bonden var framme till sin stuga så pekade han mot ett par killar och sa att de är judiska barn och att han borde gå till de. Nu när han hade tappat bort sina gamla vänner så frågade han om han kunde hänga med dem och blev han accepterad utav de nya killarna också. De sa att han fick vara med och att bo med dem.

tisdag 27 januari 2015

Ordförklaringar

  1. låg öde = Det var väldigt tomt och tyst. 
  2. bister = sträng
  3.  kasserade = bortkastade
  4. dämpat = lugn
  5. gettot = ett lite fattigt kvarter. även judekvarter
  6. rangliga = lång, smal
  7. järnbeslagna = täckta av järn
  8. kalla kårar löpte längs ryggraden = När man blir rädd och är nervös. 
  9. vägkrök = kurva, sväng
  10. misstroget = tvivlande
  11. tyfus = en sjuktom som är nervfeber
  12. tankfullt = fundersam
  13. fascinerade = intresseväckande
  14. långt om länge = tillsist 
  15. förbluffad = förvåna
  16. illvilliga = elak
  17. partisanerna = gerillakrigare
  18. brännglas = konvex lins, kan antända brännbara ämnen genom att koncentrera. 
  19. berättigad = motiverad, välgrundad
  20. kutryggig = som har böjd rygg
  21. vemodigt = sorgsen
  22. notis = notera 
  23. dunklet = halvmörker, oklarhet
  24. utmärkelser = hederbevis
  25. orubblig = inte låter sig påverkas. oföränderlig
  26. ohyra = skadeinsekter
  27. beträffar = angå, röra
  28. mausoleer = gravbyggnad
  29. vek av = Gick bort/iväg från stigen
  30. pyrande = glöda
  31. uträtta = göra
  32. ertappar = överraska/komma på
  33. förstummad = stum
  34. ändlösa vattenvidderna = ändlöst hav
  35. novisen = nybörjare
  36. stril = spridare
  37. fördämning = dammbyggnad
  38. treva = famla

måndag 26 januari 2015

Romarriket

Fråga 1
Det började med en myt som sägs att Romulus och Remus blev uppfostrade utav en varg. Dessutom så fanns det flera myter då Romulus grundade staden Rom år 750 f.Kr. Dessutom var staden uppkallad efter honom. Troligtvis har Romulus aldrig funnits på riktigt men det finns massor med sagor och myter om honom. Det året de bestämde att staden skulle byggas var också den tidpunkt då också startpunkten för den romerska tideräkningen grundades. 

Men nu så har det kommit flera vetenskapliga förklaringar till varför en stad växte fram denna tidpunkt. Det berodde på att området vid Tibern hade en väldig bra plats för handel. Det passade bra för handel för att det var bördigt jord, bra fiske, man slapp bygga broar det gick dessutom också att segla på Tibern med rätt så stora skepp. Man använde också skepp för historiska städer som log vid floder och längst kusten. Det var lätt att ta sig dit och lätt att ta sig därifrån. Det fanns kullar runt staden så det var lätt att kunna fly ifall man blev attackerad. Tillsist blev det en samlingsplats, folk som samlades kom ifrån både söderifrån och även norrifrån. 

De romerska rikets köpmän kontrollerade efter alla krig handeln, i det nuvarande landet Tunisien fanns den största men också mest moderna statsstaten som fenicierna hade byggt som hette Karthago. Namnet puner kommer ifrån romarna som kallade Karthagos invånare för puner. Varför de krigade var för att de ville veta vem som skulle ha makten över de västra Medelhavet. Det första puniska kriget började år 264 till 241 f.Kr på Sicilien. Det andra puniska kriget var år 218 till 201 f.Kr det började i Spanien där både romarna och kartagerna försökte ta kontroll över handeln. Det tredje puniska kriget var år 149 till 146 f.Kr Tillsist erövrade Romarna Karthago och förstörde staden. Då hade romerska riket all makt över västra Medelhavet. Det puniska kriget var ett väldigt långt serie krig mot de andra folkslagen på den italienska halvön som staden Rom långsamt började att förvandlas till ett sammanhållet rike. 


Fråga 2
Romarriket var väldigt mångkulturellt i början, till en början var det förbjudet att vara kristen. De tog gudar ifrån Grekland och även Egypten och sedan gjorde de det till sina egna t.ex Zeus till Jupiter. I romarriket pratade de latin. I början utav 300-talet var runt 15% av romarriket kristet. Romarna gick från att bli polyteism (tro på flera gudar) till att bli monoteism (till att tro på bara en gud). Kejsaren Konstantin godkände kristendomen till en statsreligion. Han bildade Konstantinopel som är dagens Istanbul. Pontifex Maximus var den största prästen

Fråga 3
Kungadöme
Från början var Rom ett kungadöme. Men på 500-talet f.Kr tröttnade romarna på att styras av kungar som gjorde något annat än att tänka på deras egna makt. 

Republik
Cirka år 500-14 f.Kr ersattes Monarkin till en republik. Men fortfarande utvecklades inte Rom till en demokrati som Athen. Det var också en anledning till att de rika och mäktiga romarna hittade ett sätt att köpa proletärernas och andra fattiga medborgares röster. 

Kejsare 
Det sista styrelseskicket var kejsare romarrikets framtid hänge på kejsare om de gjorde kloka beslut kunde det gå bra. Men en del av kejsarna fick ryktena om att de var galna opålitliga som t.ex kejsarna Nero och Caligula. Många av de onda och opålitliga kejsarna blev mördade och styrde de inte speciellt mycket. Det fanns även goda kejsare som t.ex Hadrianus och Trajanus och de fick styr riket en lång tid. Man valde två kejsare för att en av de skulle inte få så mycket makt. 


Fråga 4
De flesta folket som blev besegrade drabbades hårt av den romerska erövringen. Några av de fick inte ens bo kvar efter krigen. Alla invånaren som fortfarande levde fördes bort när storstaden Karthago hade förstörts. När Karthago hade förstörts upphörde den feniciska kulturen nästan helt och hållet. Det andra erövrade folket som etruskerna fick det också svårare att besvara och även utveckla språket och deras kultur. 

De flesta romarna bodde på landet. Några av bönderna hade små gårdar som de försörjde familjen med mat. De som arbetade på de gårdar var slavar. Längst ned i Rom fanns det de fattigaste medborgarna som kallades proletärer för att de inte ägde något. Köpmännen och hantverkaren hade det lite bättre. Deras liv var väldigt hårt, de började att arbeta så fort solen gick upp. Överst i det romerska samhället fanns det en liten rik överklass. Dem levde i stora palatsliknande hus där många husslavar utförde alla vardagliga arbeten. 

Fråga 5
För runt 2000 år sedan var Rom en verklig storstad med runt en miljon invånare. En romersk författare som hette Juvenalis skrev att han hade svårt att sova för alla dragkärror som bullrade på de stensatta gatorna. Han skrev också att i Rom är nattsömnen endast för dem rika det klagade han på. Han menade att de rika kunde bo en liten bit från dem trafikerade gatorna. 

400 år senare blev staden Rom en väldigt övergiven stad. Och Juvenalis levde mellan år 60 och år 135 e.Kr. Dem stora templen och stadens mitt var helt övergivet. Många hade förklaringar till detta som bland annat att romarna gjorde sig beroende utav gratis arbetskraft. När de arméerna inte lyckade erövra så fick de heller inte fram några nya slavar. Det slutade med att slavar och varor blev allt mer dyrare och en ekonomisk kris uppstod i riket. En annan förklaring handlade om politiken. När all makt bar samlad hos kejsaren hängde besluten bara på hur han var som person. En tredje förklaring var att romarriket angreps från många olika håll samtidigt som bland annat från perser ifrån öster och germanerna i norr. 

Några av de kulturarv vi har kvar är Konstantinopel som är dagens Istanbul, det överlevde i ytterligare 1000 år. I Istanbul finns det många spår från den romerska antiken och i stora byggnader och ruiner. Det finns dessutom andra nuvarande storstäder som bland annat Paris, London, Wien och Köln grundades/byggdes också utav romerska stadsplanerare. Ett annat kulturarv är latinet. De använde latin väldigt ofta som bland annat präster, läkare i hela världen. Latinet utvecklades under medeltiden och framåt och då uppstod romanska språken som Italienska, franska, rumänska, portugisiska och spanska. 


Kejsaren Augustus menade att hans egna makt över världen skapade den romerska freden som fick heta pax romana. Organisationer som FN och EU har tankar om att att alla ska människor ska leva i en värld utan krig. Den moderna skiljer sig lite på den avgörande punkt från det antika. 

torsdag 22 januari 2015

Die Eule

Ich wohne in einem Baum. Meine Feder sind braun. Ich habe zwei Beine. Ich habe eine gute Sicht. Ich sehe gut.

Vertikalvinklar


onsdag 21 januari 2015

Historia slutuppgift

Folket - Kvinnor
I antikens Grekland styrdes hemmen utav kvinnor. Kvinnorna var helt uteslutna ifrån medborgarskap, de kunde ej vara medborgare. Under 400-talet skulle kvinnor synas så lite som möjligt och de hade ingen del i det demokratiska livet. Kvinnor gjorde aldrig krigstjänst, talade aldrig i domstolar och deltog aldrig i politiska beslut. 

I romarriket fanns det kvinnliga gladiatorer, men omkring 200 e.Kr var kamp mellan kvinnor förbjuden. Romerska staten gav inte kvinnorna några rättigheter alls. Det var inte jämställt i romarriket men kvinnor hade det friare i romarriket än de hade det i antikens Grekland. 

Romarriket och antikens Grekland var inte helt lika, det fanns flera skillnader mellan dem. Kvinnorna var helt uteslutna i demokratin i antikens Grekland men i romarriket fanns det t.ex kvinnliga gladiatorer, men sedan blev det förbjudet. Dock var Romarriket friare när det kom till kvinnor och därför finns det några skillnader mellan antikens Grekland och Romarriket.

Jämförelse med nutid:
Jätte mycket har ändrats om kvinnornas rättigheter i alla fall skillnad på förr. De flesta länder är jämställda. Kvinnor och män är på samma nivå. Förr kunde inte kvinnorna rösta och inte vara medborgaren. Nu idag så går det för kvinnorna att ha möjlighet för både. Det är bara positivt att det har ändrats genom åren. I Romarriket och även antikens Grekland så var det inte alls jämställt men nu idag om man jämför med Sverige så är det inte alls likadant som det var för länge sedan. 

Egen analys:
Kvinnorna i Romarriket hade det på något sätt friare än vad antikens Grekland hade det. Det var fortfarande inte jämställt i romarriket eller varken antikens Grekland men t.ex i romarriket fanns det kvinnliga gladiatorer ett tag men sedan ändrades det. Men i antikens Grekland var det aldrig jämställt, kvinnorna hade aldrig någon makt eller rättare sagt aldrig fått vara eller också hur de skulle bete sig i antikens Grekland. Fortfarande var det ju inte heller jämställt i Romarriket heller. Men dock hade kvinnorna något friare samhällsställning än i den antika grekiska kulturen.


Religion
Grekerna trodde att det fanns många Gudar. Det var vanligt i Grekland att invånarna i en statsstat uppfattade en särskild Gud eller gudinna. De Grekiska religionerna var polytiestiska. Varje stad hade sina egna särskilda skyddsgud/gudinna. Efter ett tag tog kristendomen över vid slutet av 300 talet e.Kr. Några av de stora Gudarna var som bland annat Zeus, Hera, Poseidon, Apollon osv. 

Romarriket var väldigt mångkulturellt i början, till en början var det förbjudet att vara kristen. De tog gudar ifrån Grekland och även Egypten och sedan gjorde de det till sina egna t.ex Zeus till Jupiter. I romarriket pratade de latin. I början utav 300-talet var runt 15% av romarriket kristet. Romarna gick från att bli polyteistisk (tro på flera gudar) till att bli monoteistiska  (till att tro på bara en gud). Kejsaren Konstantin godkände kristendomen till en statsreligion.

Jag tycker att romarrikets religion och den antika Greklands religion är på något sätt likadant. Det finns inte så många skillnader bland romarriket och antika Grekland. De båda var polyteister från början och sedan blev de båda monoteister då de började tro på bara en gud istället. Både romarriket och antikens Grekland blev till slut kristet. Därför är det ganska många likheter bland romarrikets och den antika Greklands religion, kultur. Dock var romarriket väldigt mångkulturellt vilket antikens Grekland inte var. 

Jämförelse med nutid: 
Idag så tror jag inte att många personer tror på flera gudar samtidigt. I slutet så var både Romarriket och antikens Grekland kristet och fortfarande är dem länderna kristna. Kristendomen har spridits över hela världen och själva Sverige är ett kristet land. När man kommer till religionen och jämför den från då så ser det nästan likadant ut för att de religionen används än idag. Religionen har utvecklats som att den t.ex har spridit sig. Det har dessutom blivit många fler människor som tillhör denna religionen idag. 


Egen analys
Romarriket var väldigt mer mångkulturellt än vad antikens Grekland var. Men dock var antikens Grekland inte det. I romarriket var det helt förbjudet att vara kristen ett tag. Men efter ett tag var det inte förbjudet längre för att kejsaren Konstantin godkände Kristendomen. Men antikens Grekland var det inte direkt helt förbjudet. Men i början utav 300 talet var 15% av romarriket kristet. Romarna tog ifrån gudar ifrån olika länder som Egypten och Grekland. Sedan tog de dem och bytte ut de till sina egna och bytte ut namnen på de. T.ex Zeus till Jupiter. Varför de gjorde det var för att Romarriket ville ha en större makt och försöka bygga upp själva romarriket så därför bytte de ut namnen. 


Kultur
De grekiska bokstäverna är ett kulturarv. Det är dessutom demokrati och filosofi. 
Man kan lägga märke till demokrati världen över och inte bara i t.ex Sverige. Grekerna och romarna startade inte kulturen i Europa. De antika grekernas kultur påverkade de andra folket som litteratur, filosofi, religion, politik, teater och idrott. 
Ett grekernas kulturarv/som de hade var som bland annat filosofin, det finns massor med människor som idag använder sig utav filosofi. Under antiken i Grekland var det politiskt splittrat av mängder utav statsstater som fungerade som självstyrande småriken. De grekiska statsstaternas hade en delvis gemensam kultur som gav de alla en grekisk identitet. Några av de grekiska kulturen bestod utav bland annat grekisk mytologi, litteratur, teater, konst, idrott och filosofi. 

De romerska kulturen var influerad av den grekiska kulturen. Det grekiska kulturarvet fördes vidare till romarna. Romarriket var väldigt kulturellt. Romarna ville vara mer som grekerna, grekernas gudar fick nya namn som var romerska namn. 

Det fanns både likheter och skillnader i den grekiska och romerska kulturen. Den grekiska kulturen var mycket större än den romerska. Romarna ville vara mer som grekerna då de bytte ut namnen på de grekernas gudar till romerska namn. Grekerna hade en större makt när det kom till kulturen. 

Jämförelse med nutid:
Utav kulturen har det blivit massor med kulturarv och därför så finns det massor med saker som vi än idag använder som kommer ifrån antiken. De grekiska bokstäverna är ett kulturarv. Det är dessutom demokrati och filosofi. Demokrati är viktigast i dagens Sverige. Man kan lägga märke till demokrati världen över och inte bara i Sverige. Vi har demokrati i Sverige så att vårt land kan vara rättvist, att ha val och rösta på de personer man vill valfritt. Dessutom att ha rätt till att säga sina åsikter. Dessutom vissa av de Grekiska bokstäverna som finns använder vi i Sverige än idag. Vi har bokstäver så att vi kan kommunicera med folk och få kontakt med folk. Deras bokstäver har utvecklats men några av de bokstäver som fanns har vi använt oss utav. Sverige har dessutom ärvt som t.ex filosofin, det finns massor med människor som idag använder sig utav filosofi. Många läser om det när de kommer till gymnasiet, universitet.

Egen analys:
Kulturen i både romarriket och i antikens Grekland blev väldigt stort. Speciellt antika Grekland. Kulturen som de hade var som bl.a teater, idrott, filosofi och demokrati. De kulturarven har blivit väldigt stora och vi använder de idag väldigt mycket. Kulturen i bl.a den antika Grekland blev väldigt stort som t.ex Bokstäverna, teater osv. Kulturen spred sig över hela världen och därför började folket använda det. Romarna började att försöka få den makten och ta ifrån den ”kulturen” ifrån Grekerna. Romarna ville vara mer som grekerna för att grekerna hade en större makt och därför tyckte de att det kanske kunde påverka de på något sätt. 



Politik
Filosofen Aristoteles menade och trodde att det fanns fyra olika politiska system bland de grekerna.  En del utav statsstaterna var monarkier. Förr så fanns det fler än 1500 olika grekiska statsstater som var och en styrdes med deras egna lagar, traditioner osv. 
De styrdes utav en kung som ärvt makt av sin far. Och de andra var aristokratier.
I tyrannier fanns det alltid en ensam härskare som hade tagit makten olagligt med bland annat våld eller blivit utnämnd. I demokratier var det folket som styrde gemensamt med varandra. Ordet demokrati kommer från de grekiska ordet demos som betyder folk och Kratia som betyder styrelse. 
Några likheter med demokratin i Athen och modern demokrati är att alla medborgaren hade en röst var. Det var dessutom ingen skillnad om man var rik eller fattig. För att kunna rösta så måste man vara medborgare, kvinnor kunde ej vara medborgare. Ofta använde de handuppräckning för att räkna röster. För att räknas som medborgare var man tvungen att vara född I Athen och den familj man tillhörde behövde dessutom ha bott i Athen i flera generationer. När de hade en folkförsamling var nionde dag samlades medborgarna till ett stort möte utomhus vid en kulle so hette Pnyx.

Från början var Rom ett kungadöme. Men på 500-talet f.Kr tröttnade romarna på att styras av kungar som gjorde något annat än att tänka på deras egna makt.  Cirka år 500-14 f.Kr ersattes Monarkin till en republik. Men fortfarande utvecklades inte Rom till en demokrati som Athen. Det var också en anledning till att de rika och mäktiga romarna hittade ett sätt att köpa proletärernas och andra fattiga medborgares röster. En gång var det ett inbördeskrig som då låg bakom den romerske konsuln som hette Julius Casear. Han arbetade för att få mer makt för sin egen del. Till slut lyckades han att bli utnämnd till diktator. När det gick rykten om att han skulle bli kung över romarriket så blev han mördad av sina motståndare år 44 f.Kr. När Rom var ett kejsardöme hängde romarrikets framtid på vem som skulle vara kejsare. Några av kejsarna tog kloka beslut men några var galna som kejsarna Nero och Caligula. De flesta onda kejsarna blev mördade. Men kejsarna som Hadrianus och Tarjanus var de som alltid fick ett gott ryckte och ansågs som de goda. Romarriket var en form av demokrati. Men fortfarande behandlade de alla olika. De rika kunde bara få bli invalda i senaten. Det krävdes att man ägde en stor förmögenhet. Kvinnorna hade aldrig rätt till att bli medborgare. 

Det finns ganska många skillnader med Romarriket och antikens Grekland. En del statsstater var Monarkier i antika Grekland men i Romarriket var det bara ett litet tag. Från första början var Romarriket ett kungadöme och antikens Grekland var ett Monarki. Romarriket blev ett kejsardöme till sist men dock blev inte Grekland det. Dock kunde inte kvinnorna i Romarriket och dessutom i den antika Grekland att bli medborgare. Det var helt förbjudet.

Jämförelse med nutid:
Om man jämför demokratin idag och då så har det ju ändrats en hel del. Som att kvinnor har rätt till att rösta och säga vad de tycker, de får vara medborgaren. Idag så måste man inte till exempel behöva vara född i ett land och den familjen man tillhörde i borde ha bott i det landet i flera generationer. Så är det inte i Sverige. Därför har det utvecklats genom åren. Massor med saker har ändrats som att man inte står på en kulle och besluter saker, inte har handuppräckning för att rösta osv. 

Egen analys

När Rom var ett kungadöme tröttnade romarna efter ett tag för att kungarna inte gjorde något annat än att tänka på deras makt. En gång när det var ett inbördeskrig där Julius Casear låg bakom så arbetade han för att få den makt han behövde för att ta över Romarriket så att de skulle leva i ett diktatoriskt land. Kvinnorna fick aldrig vara medborgare eller ha rätt att få rösta. Varför de inte fick göra det var för att de flesta tyckte att det var för få kvinnor som skrev i antikens Grekland. De flesta historiskt material är och var skrivet utav män. Därför var det lättare att beskriva hur männen såg på kvinnorna än att tala och om hur de själva uppfattade sitt liv. 

torsdag 15 januari 2015

Uppgift 1 Flygplan

Uppdrag 1: Vik ett flygplan som flyger länge i luften. 

Vad har gått bra? Det som har gått bra var att jag fick flera idéer för att göra olika pappersflygplan. Jag gjorde tillsist ett flygplan som kunde flyga långt och även snabbt. De flera sakerna var att jag tillsist kunde hitta ett pappersflygplan som var lätt att vika och väldigt bra på samma gång. 

Vad har ni testat? Vi har testat att prova på olika pappersflygplan. Vi har testat att fundera ut vilket plan som kan flyga längst och länge. Jag har testat att göra olika pappersflygplan och till sist valt ut vilket plan som är bäst. 

Vilka förändringar har ni gjort? 
Jag gjorde först ett plan som blev ganska slarvig men fortfarande tyckte jag att planet flög väldigt bra. Så jag gjorde det planet igen men denna gången var jag säkrare, då så blev planet finare och dessutom så flög den mycket bättre. Första planet jag gjorde var bara ett test för att se om planen jag gjorde var stabil och bra. Men efteråt när vi hade påbörjat med detta arbetet så fattade jag lite vilka plan som kan flyga säkert och bättre än första gången. 


Vilka egenskaper hos planet för att det flyger länge/lång? Planet är lätt, vingarna är ganska breda och därför blir planet lite stabilare, det finns ingen spets längst fram vid planet och därför åker planet längre. 


tisdag 13 januari 2015

Sonnenwald

Hier ist Sonnenwald. Die Sonne scheint. Der See ist blau. Der Wald ist nicht so gross. Im Sonnenwald liegt ein grosser See mit vielen Fischen.