Jag praoade på ett café som hette Redfellas. På det cafét så
skulle man ha svarta byxor och en svart skjorta på sig. Det var själva
klädkoden. De som var anställda där hade en svart skjorta på sig med en symbol
på cafét redfellas och ett förkläde vid midjan. Men jag hade inte på mig det.
Eftersom min chef tyckte det räckte med en skojrta och ett par svarta jeans så
behövde jag inte det andra.
Tiden som jag praoade på cafét så fanns det massor med
risker i arbetet som jag lade märke till. Speciellt när det kom leverans.
Leveransen var tung och man skulle bära en hel del. Sedan var det att man kunde
skära sig när man delade maten.
Eftersom cafét som jag jobbade på var ett kedjeföretag så
tror jag att de anställda får mycket mer betalt än de små cafén som finns här i
Lund. Cafét finns i massor av städer och tjänar en hel del så själv tror jag
att lönen är helt okej då det är väldigt många unga folk som jobbar där. Jag
tror inte att man behöver en viss utbildning till detta jobb så länge man är
framåt och är effektiv så kan man få jobbet ganska lätt. Eftersom en av de som
jobbade där och som jag pratade med sa att hon nyligen hade tagit studenten.
Hon tog dessutom ingen linje relaterat med restaurang. Så därför tror jag inte
att man behöver en viss utbildning för detta jobbet. Kanske bara att man har
jobbat eller praoat på något sånt här ställe tidigare. Och somsagt så är själva
kraven för detta jobb att man är trevlig mot sina kunder, effektiv och snabb.
Jobbet var ganska stressigt vid olika tillfällen. På
morgnarna var det väldigt stilla medan klockan 12 så började det komma massor
med folk in till cafét. Men jobbet såg ganska stressigt ut men eftersom det är
just en specifik tid som många kommer så kan man ändå vara förberedd. Så länge
man är fler än två vid kassan så är det ganska lugnt.
Jag har lärt mig massor med saker under tiden som jag
jobbade. Till och med saker som var så små att jag inte ens kommer ihåg. Men
ett par saker var att jag lärde mig att göra en pizza med deras egna maskin som
oftast inte finns vid pizzabagerier. Sedan lärde jag mig att göra smoothie med
derad maskin med. Jag lärde mig att förbereda saker för salladsbaren. Sedan
lärde jag också mig en hel del hur man undviker risker. Liksom om man ska bära
tunga grejer så ska man böja sig så att man inte ska skada sig mm. Sedan att
grilla mackor och mycket mer. Mina arbetstider var från klockan 9 till 2 men
oftast slutade jag 1 eller halv 2 eftersom jag hade gjort klart allt och inte
behövde göra något mer. Sen så hade jag alltid en halvtimmes rast vid 12 tiden.
Dem som besökte cafét var oftast ungdomar och studenter. Vid
12 tiden så kom de för att äta lunch och på morgonen vid kl 9-10 var det oftast
studenter och äldre personer där. Men samtidigt var det också väldigt blandat.
Hur man ser vem som är chefen är för att hon har framme
väldigt många saker som ska göras. Bland annat att hon checkar mejlen och
beställer varor.
Många vill oftast arbeta med företag eller något med
juridik. Sedan också något inriktat med sport. För många gillar sport och
därför läser dem det istället på gymnasiet. Jag tror nog att alla yrken kommer
att finnas kvar men att det kommer finnas fler som är intresserade över att bli
lärare eller sjuksköterskor då det är väldigt mycket brist på det just nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar