Vit hatt: Vem har skrivit boken? När gavs boken ut?
Uri Orlev har skrivit boken. Boken gavs ut år 2004.
Gul hatt: Vad tycker du är bra i boken?
Jag tycker att boken är väldigt bra för att man förstår hur svårt dem flesta judarna hade under andra världskriget.
Svart hatt: Vad är mindre bra i boken?
Det jag tyckte var mindre bra var att det blev ganska rörigt för att Srulik flyttade till olika byar väldigt ofta. Så man kunde inte hänga med hela tiden. Man visste inte heller hela tiden vart Srulik var om man skulle till exempel sammanfatta den kort.
Röd hatt: Beskriv kort en situation i boken och vad du kände när du läste om detta.
När Srulik såg sin pappa igen i potatis landet så blev jag väldigt glad för att han tillsist förstod att hans pappa levde. Men att han sedan sa att han kommer att springa iväg så att tyskarna ska få syn på honom så att Strulik skulle inte bli hittad var väldigt sorgligt. Att hans pappa riskerade sitt liv för honom blev jag väldigt rörd över.
Grön hatt: Hitta på ett par liknelser som stämmer in på Srulik. Ex på liknelser; glad som en lärka; sällsynt som en blomma i öknen
Klok som en uggla, fattig som en kyrkråtta och modig som ett lejon.
Blå hatt: Fundera kring Sruliks liv och försök resonera kring hans val/överlevnadsstrategier och jämför med barns livssituation i dagen krigsdrabbade länder tex. Syrien.
Srulik hade det väldigt svårt ett tag. Men han kämpade väldigt mycket för att kunna bli ”fri”. Det lyckades han dessutom med. Han tog väldigt dåliga beslut ett tag som han kanske inte skulle ha gjort lite senare i boken. Det var väldigt svårt för speciellt barnen när andra världskriget startade och för judarna. Srulik var ju bara ett barn när andravärlskriget startade och han förlorade sina föräldrar och syskon. Han förlorade dessutom sin arm. Men han var väldigt stark, för att han kunde klara sig i den flesta situationerna när han behövde stöd som mest.
Om man jämför med barnens livssituationer än idag som i t.ex Syrien så tycker jag själv att det skulle ha varit lika svårt som förr eller än idag. Det är väldigt likt tycker jag. Varför det är likt är för att barnen som t.ex i Syrien har det väldigt svårt än idag som de hade i andravärldskriget. De gör allting för att kunna överleva. Dem är på flykt exakt som när andra världskriget pågick.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar